Brainport Eindhoven

De Brainport Industries Campus wordt vierhonderd voetbalvelden groot!

Het wordt de eerste locatie in Nederland waar de maakindustrie op grote schaal faciliteiten voor productie, opslag, logistiek, onderzoek en innovatie gaat delen in een fabriek van de toekomst. De omvang van het project is met tweehonderd hectare dan ook enorm.

De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Elk gebouw beschikt over gedeelde faciliteiten en kan telkens worden aangepast aan de veranderende eisen van gebruikers. Grenzen tussen bedrijven verdwijnen daardoor en dat maakt nieuwe samenwerkingsmodellen mogelijk. De ambitie is om de campus tot een internationale showcase te laten uitgroeien die de kracht van de toeleverketen in de regio versterkt.

Het gaat bij de bouw van de eerste fase om 100 duizend vierkante meter, die volgend jaar onderdak gaat bieden aan onder meer Anteryon en KMWE. Ook ict-ontwikkelaars Hightech Software Cluster en Softwareport nemen er hun intrek, net als het Summa College. Vanaf augustus 2018 volgen zo’n zestienhonderd mbo-studenten techniek en procestechnologie in de Fabriek van de Toekomst hun opleiding.

Wethouder Staf Depla: ‘De manier waarop Brainport Industries Campus hightech maakbedrijven samenbrengt in het groene gebied Brainport Park gebeurt nog nergens in Europa. In feite werkt de hele toeleverketen, van kleine startups tot multinationals, samen in één grote fabriek van de toekomst op één locatie. Dat is tevens goed nieuws voor de werkgelegenheid.’

Voor onze klant Systaboo is GS Staalwerken halverwege juli 2017 gestart met het tekenwerk voor de staalconstructie bij Brainport. In de fabrieken in Helmond en Bladel is het hoofdstaal 4.500 ton staal geproduceerd. De buitendienst van montage is in november 2017 van start gegaan. Naar verwachting zal het in april 2018 opgeleverd worden. 

2018.3.176 Brainport2

Brainport

Meer hierover: Brainport-Eindhoven